Verslag

Op deze pagina al onze kleine - of grote - belevenissen

Verkiezingen

Geplaatst op 14/03/2017 12:00am door Karin

Op woensdag 15 maart vindt het grootste gezinsevenement van Nederland plaats ….. de Tweede Kamerverkiezingen. En dan ook nog in je eigen woonplaats. Dus kom ook. Ik ben ’s ochtends te vinden in de Kievitsloop, en heb een paar paaseitjes meegenomen. Dus voor de mensen uit de buurt.

De verkiezingen zijn een mooie aanleiding om je kind bij ons democratisch proces te betrekken. Nee, je kind mag nog niet zelf de politicus kiezen of zelf een rondje inkleuren (en als je twee rondjes inkleurt telt je stem ook niet meer mee). Maar in Breda mogen alle kinderen in de basisschoolleeftijd wel mee het stemhokje in, je mag samen een selfie maken (zolang er maar niet op staat wie je gestemd hebt, want dat is dan wel weer geheim). En als hij wil zelfs vouwen met een gigantisch groot stuk papier (26 partijen) en deze vervolgens in de stembus gooien.

Maar het kost veel moeite en tijd. Nee hoor, hoewel een grote opkomst wordt voorspeld, staat er meestal geen of een korte rij. Behalve vlak voor etenstijd dan, maar om die tijd moet je ook niet naar de supermarkt gaan. Alle verkiezingen zijn juist op woensdag voor (parttime) ouders, aangezien er veel mensen dan de hele dag thuis zijn, en dus ook vanaf 7:30 kunnen komen stemmen.

Maar mijn stem telt maar voor een klein beetje mee. Dat is waar, ongeveer net zo hard als die van iedereen. Oftewel, iedere stem telt. Dat is natuurlijk niet helemaal eerlijk, euhh.. helemaal niet eerlijk, aangezien je en je eigen stem en die van je kinderen vertegenwoordigd, het ook gaat om hun toekomst. Waaronder goed onderwijs voor iedereen, betaalbare gezondheidszorg, tolerantie, en de aarde die we doorgeven. Helemaal waar, maar thuisblijven maakt die verhouding er echt niet beter op. Echt niet. Als wij zelf niet voor onze mening opkomen, wat leren we ze dan. Daarnaast, je stem telt net zo hard als die van je achterbuurvrouw met gekke ideeën, en of je die het nu alleen voor het zeggen moet krijgen weet ik dan ook weer niet.

Nog inspiratie nodig, of nog op zoek naar wat filmpjes met de lijsttrekkers voor kinderen kijk dan op meisjes geven advies. Wil je kind zelf ook stemmen, dan mag hij zijn favoriete kinderboek van 2016 uitkiezen. 8 maart gaat namelijk ook de nederlandse kinderjury van start.

Op welke manier je ook je keuze maakt, door alle partijprogramma’s door te nemen, de stemwijzer in te vullen, het advies van je vrienden op te volgen of gewoon te vertrouwen op je keuze van de vorige keer, vergeet niet nog even langs het stembureau te gaan.

Deze tekst werd eerder geschreven voor een pagina voor ouders met basisschoolkinderen, maar deze waren minder maatschappij geinteresseerd. Ondanks dat deze tekst op ouders met kinderen is gericht, hoop ik dat jullie hier allemaal plezier aan beleven.

Waar stemmen in breda: https://www.breda.nl/product/stembureaus-stemtaxi-verkiezingen

Alles over de verkiezingen: https://www.tweedekamer.nl/zo-werkt-de-kamer/tweede-kamerverkiezingen-2017

Stemwijzer voor ouders: https://stemwijsouders.nl/welkom

Kamer Gotchi: http://www.kamergotchi.nl/

Kinderjury: http://www.kinderjury.nl/

Voorleesontbijt

Geplaatst op 24/01/2015 6:00pm door Karin

Afgelopen woensdag mochten alle kleuters in pyama naar school komen voor het voorleesontbijt. Alle kindjes ontbijten samen in de klas en lazen daarna nog het boekje van boer boris. Dus 's ochtends gingen we met skibroek, winterjas en ontbijt op de fiets. Voor deze gelegenheid hebben we een nieuwe pyama gemaakt (en een klein beetje vals gespeeld, want we hebben 's ochtends de ene pyama uit gedaan en deze aangedaan).

DSC03250 gedraaid

 En: Fenna was er blij mee!

Kerstboom versieren

Geplaatst op 17/12/2013 4:00pm door Karin

Naast de kerstversiering die op het kinderdagverblijf wordt gemaakt, hebben we dit jaar ook zelf versiering voor in de kerstboom gemaakt. dan blijft het altijd een echte kunst-kerstboom ;) . Het idee komt uit het december nummer van kiind, en is bijna zelf de maken door onze peuter. Hoe werkt het: je knipt de binnenste puntjes uit een eierdoos (de kerstbomen) en laat deze in de gewenste kleur schilderen. In ons geval in het groen en rood, om toch in de kerstkleuren te blijven. Daarna wacht je totdat ze droog zijn (dit is het moelijkste gedeelte) en doe je een draadje door drie geverfde boompjes.

DSC02349

DSC02387

 

 

 

 

 

En het resultaat, een trots meisje die ze maar al te graag zelf in de kerstboom wil hangen! Alvast fijne feestdagen voor iedereen!

 

 

Fenna 3 jaar

Geplaatst op 22/11/2013 5:00pm door Karin

Al een half jaar lang is er afgeteld, maar nu is het eindelijk zover: Fenna is drie jaar geworden. Vandaag is er al een beetje geoefend met de kaarsjes uitblazen, want zondag is het feestje pas.

DSC02297DSC02304

 

 

 

 

 

 

Op zondag kwam onze grootste vriendin natuurlijk ook langs, en werd er samen taart gegeten. En natuurlijk heel veel gelachen. Aan opa en oma kipjes hadden we een fotocamera gevraagd: Want in ons favoriete boek van de bibliotheek (het grote feestenboek) krijgt Jasper ook een fotocamera voor zijn verjaardag. Gelukkig had opa nog een goedkope camera liggen, want op dit verzoek waren ze niet geheel voorbereid, Er wordt heel goed voor de camera gezorgd:jij mag mijn camera niet hebben he mama, want hij is kei duur.

Maandag was het nog een keer feest, en mocht er getrakteerd worden op het kinderdagverblijf. En ze mocht een mooie feesthoed op en trommelen, dus dat is kei stoer. Voor onze dikkie dik fan maakte ik een traktatie die dikkie dik ook wel zou lusten: muisjes (maar dan van krentenbollen).

DSC02317DSC02307

 

 

 

 

 

 

Fijne verjaardag meisje, nog maar een jaartje tot de volgende ;)

 

Weerstation De Kroeten

Geplaatst op 20/11/2013 9:45pm door Karin

Ingo heeft vorig jaar voor zijn verjaardag een weerstation gekregen. Hiermee kunnen we niet alleen de regen, temperatuur, wind en luchtdruk in onze woonkamer uitlezen, maar ook op de computer. Met wat tips van vrienden (bedankt Martijn en Rick), wat PHP lessen en heel veel uren van Ingo zijn deze gegevens nu ook beschikbaar op deze site, zoals je kunt zien in de linker zijbalk op de weer pagina.

Het weerstation maakt draadloos verbinding met de computer, en maakt ieder uur een bestand aan met de actuele weergegevens. Dit bestandje wordt met een automatisch ftp script op onze site gezet. En op de site staat een php functie die de gewenste gegevens uit dit bestandje leest en deze in een mooie kolom zet. Als het hier beter weer is dan bij jullie mag je natuurlijk altijd deze kant op komen. Midden in de nacht wordt het weer minder vaak geupdated, dan staat onze computer gewoon uit. Alhoewel er nu al wel gedroomd wordt van een eigen NAS server...

Sofie

Geplaatst op 16/09/2013 10:02pm door Karin

Daar is ze dan. Op 18 augustus is onze dochter Sofie geboren. Ze kwam iets eerder dan gepland. Of in ieder geval, dan gehoopt. Fenna was 5 dagen over tijd, dus we waren, anderhalve week voor de uitgerekende datum, nog rustig op zaterdagavond naar een feestje op het schip gegaan. Aangezien de A58 was afgesloten, zijn we 's avonds in Veldhoven blijven slapen. Hoewel slapen wat moeilijker ging, want Fenna werd wakker en wilde eerst nog even knuffelen. En heel erg vonden we dat niet, want het is heel lang geleden dat ze bij ons op schoot in slaap is gevallen, en het zal niet lang meer duren voordat de plek door een klein hummeltje is ingenomen.
Nu we het weekend toch in Eindhoven waren, zijn we na de koffie bij Job en Liesbeth en Sarah op bezoek geweest, en samen naar de FeelGood Market op strijp-S geweest. Bij terugkomst nog even uitgerust, maar toen begonnen we weeen. Wij zijn rustig teruggegaan naar Breda, en Fenna heeft bijna niet gemerkt dat we weg waren, die mocht bij Sarah pannenkoeken eten. En thuis aangekomen konden we bijna gelijk door naar het ziekenhuis... euhh kraamhotel, waar net voor middernacht Sofie is geboren.

De eerste zelfgemaakte 130911-vosjeskleertjes lieten dus iets meer tijd op zich wachten, en bleven nog even geknipt op de naaitafel liggen. Maar dankzij een lockmachine van mijn schoonmoeder zijn deze toch nog redelijk snel klaargekomen. En gelukkig is het een lief, klein meisje, dus zelfs in deze maat kan ze nog even ingroeien.

Hieronder voor wie wil nog even de volledige fotoreeks van de groei van ons kindje, 11 weken zo groot als een eendje (6 cm), 15 weken zo groot als pip (12 cm), 34 weken zo groot als de pop (40cm) en na de geboorte (lengte onbekend)

 

 

 

 130324-eendje130324-woezel

 

 

 

 

 

130721-34 weken

130829-Sofie

 

 

 

 

 

 

 

 

Het groeit als kool

Geplaatst op 10/08/2013 10:00pm door Karin

Met dit warme weer groeit alles als kool. Ons meisje iets minder snel dan ze zou willen, want bijna iedere dag wordt gevraagd wanneer ze nu jarig is. Tja, dat is nog heel veel nachtjes slapen. Gelukkig zijn er een hoop leuke dingen in de tussentijd. Grote neef Liang mocht komen logeren, zodat ze samen ontdeugend konden zijn. Met zijn vieren zijn we  naar reptielenhuis de aarde gegaan, waar ze zelf een slang, schildpad en baardagaam mochten aaien. En Sven, Karsten en Karlijn zijn een keer bij ons komen spelen, en zelf zijn we bij Sarah en nieuwe wereldburgen Fiona langsgeweest.

De baby in de buik doet het ook goed, die is bijna zo groot dat ie niet meer in de buik past. Op onderstaande foto is deze zo'n 34 weken en 40 cm, en ondertussen dus weer drie weken verder.

130721-34 weken

 

 

 

 

 

 

 

Ook de moestuin doet het goed, na een paar weken sla te hebben gegeten hebben we nu veel nieuwe aardappels en komen de kolen van het land. Dus afgelopen week aten we spitskool, bloemkool, savoiekool en koolrabi. De koolrabi een keer vegetarisch met een recept uit een oude allerhande:

131008 - koolrabitaartjeKoolrabijtaartje  met geitenkaas en appel.

Ingrediënten

  • 2 koolrabi's, geschild
  • 2 pakjes geitenkaas (a 125 g)
  • 40 g boter, op kamertemperatuur
  • 1/2 tl gedroogde rozemarijn (potje 19 g)
  • 1 bakje walnoten (60 g), grof gehakt +
  • 2 friszoete appels (bijv. jonagold)
  • 2 el witte basterdsuiker

 Bereiden

Verwarm de oven voor op 190 °C. Snijd elke koolrabi in 6 plakjes. Kook 7 min. in water met zout. Giet af en laat afkoelen. Brokkel ondertussen de geitenkaas boven een kom en meng met de boter, rozemarijn en walnoot. Breng op smaak met peper en zout. Verwijder het klokhuis van de appels met de appelboor en snijd de appels in 10 dunne plakken. Bestrooi de plakken koolrabi met peper en zout. Verdeel het geitenkaasmengsel over de plakken en zorg dat alle plakken ermee bedekt zijn. Leg de 4 grootste plakken koolrabi op een met bakpapier beklede bakplaat. Dek elke plak koolrabi af met 2 plakken appel en leg hierop weer 1 plak koolrabi. Vervolg met 2 plakken appel, leg hierop weer 1 plak koolrabi en eindig met 1 plak appel. Bestrooi de taartjes met de basterdsuiker en bak in 20 min. gaar en goudbruin. Garneer eventueel met wat verse rozemarijn.

Wij aten het met stokbrood, en hebben gelukkig genoeg koolrabi's, dus we kunnen het nog een keer maken.

 

De moestuinkabouter

Geplaatst op 16/04/2013 3:01pm door Karin

Na de iets te lange winter moet er een inhaalslag in de moestuin gemaakt worden. Hugo en Ingo zijn al druk bezig geweest met het poten van de aardappels, planten van de asperges, en hebben een kweekkasje in elkaar gezet. Van het weekend hebben we hier ook hard gewerkt. Fenna mocht haar eigen zaadjes zaaien in een zaaibak in de vensterbank, zodat deze later naar de tuin kunnen.

10414 - zaaien130416 - kweekkas

 

 

 

 

 

Met Sinterklaas hadden we een heel mooi pakket gehad, met zaadjes, kaartjes en en boekje over de moestuinkabouter (vanwege te groot succes niet meer verkrijgbaar via de kabouterfabriek) . Zoals je ziet ging het zaaien goed en staan er nu tuinkers, radijsjes, wortels en sla in onze vensterbank. De tuinkers komt al op, en ook de andere zaadjes zullen niet lang op zich laten wachten. We krijgen namelijk hulp van een kaboutertje. Zijn werkjas en werkmuts staan al bij de zaaibak, zodat hij deze niet iederen nacht hoeft mee te nemen. En Fenna kijkt iedere morgen naar buiten, in de hoop nog een glimp van het kaboutertje op te vangen... nog geen succes tot nu toe, maar misschien morgen wel..

Sneeuw en zon

Geplaatst op 22/01/2013 8:41pm door Karin

Vorige week is er eindelijk sneeuw gevallen. Fenna vindt dit helemaal geweldig, en gaat het allerliefste boot varen (vertaling van sleeën). Het allerleukste is als de slee over de kop gaat. En met de huidige vooruitzichten blijft deze nog wel een tijdje liggen, dus we kunnen dit gelukkig wat vaker doen.

130115-bootjevaren.JPG

Ondertussen hebben we (of eigenlijk Ingo) op onze site nog een pagina voor het zonnepaneel aangemaakt. Hier wordt dagelijks de opbrengst van de panelen naar toe geupload, en het script rekent dan automatisch de opbrengst van de huidige maand, en de vorige maand uit. Nu we toch bezig zijn, komen de resultaten van de buurman er ook op. Dan weten we wie de grootste heeft (..euhh.. opbrengst natuurlijk)

Alle sneeuw is natuurlijk niet goed (niet voor de panelen en niet voor de opbrengst). Daarom dat Ingo en Hugo elkaar regelmatig op het dak treffen om de panelen schoon te vegen. En nu maar hopen op een mooie zomer, dan weten we wie het met goed weer het beste doet. Deze strijd is live te volgen via de link zonnepaneel.

2 jaar

Geplaatst op 08/12/2012 12:04pm door Karin

Het is vandaag open huizen route, dus tenzij er straks opeens drommen mensen voor de deur staan, heb ik weer genoeg tijd om iets op de blog te zetten. Het was een drukke maand, Fenna werd alweer twee jaar, en daarnaast kwam Sinterklaas ook in het land.

De verjaardag van Fenna begon natuurlijk op donderdagochtend met een groot kado!

121122-kado.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En daarnaast een zelfgemaakte pop door mama, die nog op de foto gezet moet worden. Het patroon voor de pop komt uit het boek de poppen van tante Hilde, wat ik won met een prijsvraag.

We waren de hele dag vrij, dus zijn 's ochtends naar de molen in Terheijden geweest, om lekkere cake- en broodmixen in te slaan. En natuurlijk om de molen te zien draaien, dat was wel imposant. Bovenop de molen heb je ook een mooi uitzicht over de rivier, het dorp, de weilanden en de weg. met auto's. Na het horen van "weg", werd dit door Fenna gelijk aangevuld tot "kwijt". Dat was gelijk ook wel genoeg activiteit voor die dag, want 's middags moest er natuurlijk met het nieuwe speelgoed gespeeld worden.

De dag daarvoor mocht Fenna trakteren op het kinderdagverblijf, De traktaties waren in het thema van een van de hedendaagse kinderboekenhelden, rupsje nooit genoeg. Alle kindjes mochten een appel met rups mee naar huis nemen, en die dag deden ze zich te goed aan stukjes kaas, worst en komkommer waar de rups al hapjes van heeft genomen. Dat laatste idee stond in de kiind van oktober, een leuk online magazine, ook om zo te lezen.

121121-trakteren.JPG

121120-appels.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En alsof het nog niet genoeg was, was het op zaterdag weer feest. Met alle vereisten voor een goed feestje. Mooie kleding, taart, heel veel kadootjes, familie en vrienden, en 's avonds ook nog tijd om "pietjes te kijken" met onze grote neef. Het rokje werd speciaal gemaakt voor vandaag, en het al eerder gemaakte shirtje paste hier toevallig heel goed bij.

 121124-taart.JPG121124-pietjeskijken.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

We kregen trouwens ook wat zelfgemaakte kadootjes. Van opa een mooie speelgoedkist, waar ook in gespeeld kon worden in plaats van alleen speelgoed in opgeborgen worden, en een knuffeldoek met poes en reismand, gemaakt door Liang. En van Sinterklaas kregen we nog zelfgemaakte, vilten pasta'tjes.

 Tja, en daarna volgde een weekend met sinterklaas met de ene oma, daarna sinterklaas op het kdv, en straks sinterklaas bij de andere oma. Hoe krijgen we onze peuter uitgelegd dat er niet iedere dag kadootjes zijn.