Deze week was het Kinderboekenweek. Heel veel op school, en nog een klein beetje thuis. Hieronder onze belevenissen en boekentips voor jonge kindjes.

Op de tweede dag van de Kinderboekenweek mochten alle kindjes van groep 3 hun lievelingsboek mee naar school nemen. Hiervoor lag Sofie in groep 3 al klaar, maar deze hoefde niet mee, want alle verhaaltje waren al uit, dus hier hoefde niet meer uit voorgelezen worden.

Sofie in groep 3

Dit boek bevat korte voorleesverhaaltjes, uit het dagelijks leven van Sofie. Heel leuk voor een kindje wat in groep 3 zit, en voor een kindje wat Sofie heet. Maar voor iedereen staan hier grappige en herkenbare verhaaltjes in, dus dit is een leuk boek om te lezen en voor te lezen.

Zaterdag mochten allebei onze kindjes een boekje uitzoeken van opa en oma in de boekhandel. Aangezien de boekhandel helaas al een tijdje weg is uit het winkelcentrum, zijn we naar het grand theatre in Breda geweest. Wat een mooie plek, een oud theater in de binnenstad. Met meer dan genoeg plek om heel veel boeken uit te stallen, en lekker te struinen langs alle tafels en kasten. Voor de kindjes was dit wel wat moeilijk kiezen.

Het kind van de Gruffalo

Sofie koos voor het kind van de Gruffalo. Waar Fenna het liefste heel veel verschillende boekjes leest, vind Sofie het fijn om boekjes heel vaak te lezen. Het kind van de gruffalo is hier een mooi boek voor, omdat er heel veel herhaling en interactie in zit. Alle dieren worden langsgegaan "Is dit soms de grote gevaarlijke muis" (Nee, een slang!). En de teksten op rijm maken het heel leuk om het verhaal te onthouden en mee te lezen. Alhoewel dat laatste niet echt noodzakelijk is, want aangezien dit boek twee keer per dag voorgelezen wordt, leren we het toch wel uit ons hoofd. Het boek is wel leuker als je de Gruffalo ook hebt, anders snap je minder waarom de muis de "grote gevaarlijke muis" is. We hebben dus nog een boek om op ons verlanglijstje te zetten.

Fenna koos het boek Weerwolfnacthbaan, over Dolfje Weerwolfje in de efteling. De efteling is natuurlijk een hele mooie plek voor avonturen. Daarnaast kochten wij nog een ander boek van Paul van Loon, Foeksia en het beestenfeest.

Harrie en de Heks

Paul van Loon is een schrijver die ook leuke verhaaltjes kan schrijven voor kinderen in de kleuterleeftijd en kinderen die leren lezen. Eerder lazen we al Harrie en de Heks, een verhaal waarin Harrie toch met een vreemde vrouw meegaat, en toch snoepjes aanneemt. Zonder onze kinderen lastig te vallen met kinderlokkers en onze spookscenarios , volgt een fantasierijk "spookverhaal" waaruit blijkt dat niet iedereen dezelfde goede bedoelingen heeft.

Foeksia de miniheks

Nu er op school heel hard gelezen wordt, ontdekt Fenna dat kleine letters ook gelezen kunnen worden, en leest ze iedere dag beter. We kunnen dus gelukkig overstappen van de eerste leesboekjes (ik vis, kim ook, beet!), naar boekjes met meer verhaal. Blijkbaar is Foeksia een van de oudste karakters van Paul van Loon, wij hadden nog niet eerder hiervan gehoord. Een miniheks die kan vliegen en toveren is een mooi rolmodel voor de meeste jonge meisjes, die nog af en toe in hun eigen fantasiewereld leven. Samen met verhalen met veel humor, die goed te lezen zijn voor kinderen die beginnen met lezen, een serie die zeker het verkennen waard zijn. Naast veel zelfleesboekjes zijn er ook bundels met voorleesverhalen uit dezelfde serie.